Artikel
2015-01-05
door Wim-kees van Slooten

‘Welzalig de man ...’, Psalm 1

Met de oliebollen van oudejaarsdag nog op de schaal vliegen de lijstjes van voornemens je nogal  om de oren, zoals "stoppen met roken”, "vijf kilo eraf”, "twee keer per week naar de sportschool”, "minder lang werken, meer thuis” en zo verder. Wat hoor je allemaal niet meer aan goede, nieuwe initiatieven voor het nieuwe jaar?


De eerste dagen van januari zijn inderdaad een goed moment om het één of het ander over een andere boeg te gooien en er een nieuw begin mee te maken.

De eerste Psalm vooraan
Ik heb ook nog iets voor op de lijstjes. Hopelijk staat het er al op. Misschien wel op de eerste plaats bij u, met stip. U kunt er over lezen in die kleine Psalm, vooraan in het Psalmboek.
De Psalmen zijn uit leven gegrepen, zeggen we wel. Het gaat over mensen die in het midden van hun praktijk van alledag in gesprek zijn met de Heere God. Dat alles onder leiding van de Heilige Geest. In die eerste Psalm, de eerste van al die levenservaringen, staat het voornemen tot een welzalig leven.

"Welzalig is de man, die zijn vreugde vindt in de wet van de Heere en Zijn wet dag en nacht overdenkt.” Met de wet van de Heere wordt niet slechts de Tien Geboden bedoeld, maar eigenlijk ook heel Gods Woord. Blijdschap vinden in het lezen van Gods woord en dat "24/7” tot je laten doordringen is een levenservaring, die voor het oprapen ligt in die eerste Psalm, met stip ook. Heeft u hiervan op uw lijstje met voornemens staan?

Misschien is deze ervaring wel zo vanzelfsprekend voor u, dat u er geen nieuw voornemen van maakt. Misschien was je het afgelopen jaar helemaal niet zo bezig met Gods woord en heb je er ook in de verste verte niet aan gedacht om je beter voor te nemen.  Maar is het dan sowieso niet goed om je in het nieuwe jaar meer te laten bepalen bij Gods woord? Toch wel? De dichter zegt dat je er welzalig van wordt!

‘Welzalig’ is een oud woord, maar heeft wel een rijke betekenis. Van een bos bloemen word je niet welzalig, wel blij en even gelukkig. Van Gods woord overdenken,  dag en nacht, word je meer dan gelukkig, zegt de Psalmdichter. Van dichtbij God leven en luisteren naar Wie Hij is en wil zijn voor jou, wat Hij vraagt aan jou, en jou gelijkertijd wil geven, word je pas echt gelukkig, eeuwig gelukkig. Welzaligheid is geluk zoals de Heere God het geschapen en bedoeld heeft.

Het vleesgeworden woord
Dat alles van God en Zijn welzaligheid vind je in het met Kerst vleesgeworden Woord: Jezus Christus, de van God gestuurde Zoon. Hij kwam om jou af te houden van alle goddeloze raad, tips en invloed, waar onze wereld, via tv en internet, ook in 2015 vast en zeker weer mee overspoeld wordt. Hij kwam om je van je zondige pad weg te roven. Hij kwam om je te behoeden dat je God en Zijn welzaligheid niet serieus neemt en er de draak mee steekt.

Nieuwe, goede voornemens? Prima! Maar zet toch op nummer één, met stip, tijd voor Gods woord. Daar word je van als die boom uit deze Psalm, die aangesloten is op Gods ‘levenswater’, op Zijn woorden van eeuwig leven. En die boom heeft toch bladeren! Het is boom die het goed doet, groeit en bloeit. Het is tot welzaligheid!

De praktijk van alle dag
Dat voornemen moet je dan wel praktiseren en trouw blijven. Het moet niet bij ‘het erover hebben’, met nog een oliebol uit het oude jaar in de hand, blijven. Je moet er een plan voor maken. Zal ik u op weg helpen? Elke dag stille tijd, met stip. Niet jagen om ’s avonds van tafel te komen, maar tijd nemen om dat Bijbelverhaal persoonlijk met je kinderen te overdenken. Een goed boek lezen uit de Evangelische Boekwinkel. Een christelijke cd in je auto of vrachtwagen. Een Bijbeltje op je nachtkastje. Zondag ‘die kast’ uit houden en ‘primetime’ voor Jezus houden, en trouw de kerkdiensten bezoeken. Ik zou wel door kunnen gaan, maar ik ken uw praktijk ook niet genoeg daarvoor. Toch kan ik over ‘onze’ kerkgang in het algemeen wel iets zeggen. Dat kan echt veel beter! En is minder kerkgang  ook niet vaak een indicatie van minder met de Heere ‘door-de-week’ leven?

Denk zelf maar verder na over je tijdsbesteding in het nieuw jaar, maar overdenk toch Gods woord dag en nacht! Onze God is het zo waard. Wat geeft Hij ons in Jezus? Onmetelijke liefde voor zondaren! Maakt het je niet onvoorstelbaar blij en dankbaar? Is het niet welzaligheid? Ontdek het ook in 2015! Over goede voornemens gesproken.  

Ds. W.-C. van Slooten is predikant te Mussel
 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker