Artikel
2015-03-16
Column: geslachten, gedachten Geslachten
Geslachten gaan, geslachten zullen komen. Ik ben veertiger – heb twee generaties boven mij. De tachtigers hebben de oorlog meegemaakt en alles wat er achteraan kwam. De babyboomers, zoals mijn ouders, hebben de wereld veranderd - of niet. Zij zijn veelal met pensioen en mogen rusten van hun boze werken. (Pa, voordat je belt: dat staat in de Catechismus.)
Ik hoor bij de veertigers. Wij zijn geboren met een gouden lepel in de mond. Als wij even opkijken van onze iPad, ontdekken we dat het nu tijd is dat wij het roer overnemen. En dat we nog steeds niet volwassen zijn geworden.
Twee generaties komen na ons. De twintigers leven in een grenzeloze wereld. Alles kan en moet kunnen. Van de weeromstuit zou een mens met zoveel mogelijkheden tot niks komen. Of het moet zijn het bezetten van een maagdenhuis (zie ook: babyboomers).
Onze dochters gaan naar school en kerk, zwemmen, rijden paard, computeren en kijken tv. Voorzichtig denken we na over het moment waarop de oudste voor het eerst zal vragen om haar eigen mobieltje. Hoe zal hun wereld eruit zien?

Gedachten
Gedachten gaan, gedachten zullen komen. De vorige generaties hadden hun idealen. En wat kwam er van terecht? Als wij het roer overnemen van de vorige generatie, waar sturen we dan naar toe? Wat geven we door aan de volgende generatie? Een oceaan vol plastic? Een stijgende zeespiegel? Een wereld waarin de rijken rijker worden en de armen armer? Een Europa in vrede? Een rechtvaardige samenleving? Een verdeelde kerk? Een relevante kerk? Een pittig of een zouteloos christendom? Welk christendom geven we door en leven we voor? Regelmatig aarzel ik. Wil ik dat roer wel overnemen? Liever verlies ik mij in mijn iPad en hoop dat alles vanzelf goed komt. Gelukkig word ik telkens weer door het Evangelie aangesproken. Het roept mij op om te léven. Het wijst mij op de trouw van God. Geslachten gaan, geslachten zullen komen – wij zijn in uw ontferming opgenomen (Psalm 90: 1 NB).

R. Bikker 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker