Artikel
2015-07-31
Kleine daad van barmhartigheid Door Martijn Simons
 
Ze zwermen met honderden in het gras. Op zoek naar dat ene gaatje in het zeil waar ze doorheen kunnen glippen. Als ze aanvallen vlucht elke chauffeur zijn vrachtwagen in en sluit zijn cabine af. Het lijkt wel of ze de laatste tijd steeds inventiever en agressiever worden. Nee, ik heb het niet over wespen of ratten. Plaagdieren die we het liefst in wespenvallen of klemmen jagen. Ik heb het over de vele migranten bij Calais.

Via de media worden we gedwongen deze mensen als een probleem te zien voor onze persoonlijke veiligheid en de economie. We zien vooral ‘gevaarlijke’ en wanhopige mensen die vrachtauto’s bespringen om zo de oversteek naar Engeland te kunnen maken. Dit is absoluut bedreigend voor al die chauffeurs en bedrijven die hier dagelijks mee te maken hebben. En eerlijk is eerlijk. Ik ben ook een beetje huiverig voor een migrant in mijn dakkoffer als ik binnenkort zelf de oversteek maak. Maar zijn de ervaringen en angsten van chauffeurs, transportbedrijven, rederijen, ministers en toeristen dan de enige verhalen? Waar is het verhaal van de migrant zelf? Of het verhaal van de gewone man of vrouw die in mededogen naar ze omziet?

Na enig speurwerk kwam ik in een achterafsteegje van het internet toch zo’n verhaal tegen. Het verhaal van Brigitte Lips. De migranten noemen haar ‘Mammie’. En ‘Mammie’ is één van de weinige mensen in Calais die geen deuren dichtgooit als migranten haar om hulp vragen. Ze doet wat ze kan, hoe gering ook. Soms niet meer dan een jongeman de gelegenheid geven z’n mobieltje op te laden zodat hij de stem van zijn moeder weer kan horen. Zo’n kleine daad van barmhartigheid stelt in onze wereld weinig voor. Maar in de hemel wordt het gezien. Jezus zegt: "Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor één van de onaanzienlijksten van mijn broeders en zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan”.

M. Simons is columnist voor een plaatselijk blad en lid van de kerk te Bennekom/Oosterbeek

 


 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker