Artikel
2015-10-09
'Ontdek hoe mooi de schepping ook na de zondeval nog is!' Door Gerdien Starreveld-van Langevelde

Zo’n 100 vogels herkennen aan uiterlijk, geluid en vlieggedrag ... Het lijkt onmogelijk voor iemand wiens kennis beperkt blijft tot mus, duif, meeuw en leeuwerik. Voor Albert de Jong, een enthousiaste vogelaar uit Utrecht, is dit niets bijzonders. Vogels fungeren voor hem letterlijk en figuurlijk als eyeopener: ‘Ook na de zondeval is de schepping nog zo mooi.’

Vaak hoort Albert (27) bij verjaardagen: 'Hoe is het met de vogels?' Aan deze ene vraag heeft hij genoeg om enthousiast te vertellen over zijn hobby die al in groep 8 van de basisschool begon. Hij was veel in de natuur te vinden en raakte zo gepassioneerd van alles wat vliegt, dat hij er inmiddels ook zijn werkterrein van heeft gemaakt. Hij is communicatiemedewerker bij Sovon, een organisatie in Nijmegen die zich richt op vogelonderzoek.

Albert: "Omdat ik op de basisschool teveel naar de goudhaantjes buiten keek, werd ik verplaatst naar een plek ver van het raam. In die tijd woonde ik nog in Sliedrecht, tussen de polders van de Alblasserwaard en de moerassen van de Biesbosch. Dat zijn twee totaal verschillende gebieden waar veel moois te ontdekken valt. Met het fototoestel en de verrekijker van mijn ouders op zak pakte ik na schooltijd vaak de fiets. Het was een natuurlijke nieuwsgierigheid die me dreef. Tijdens deze tochten ontmoette ik leeftijdsgenoten. En zo ontstond er vanzelf een groep jongeren met dezelfde passie."

Vroege vogels

Misschien is het wel deze passie die kenmerkend is voor vogelaars. "Alles wat beweegt, boeit je en trekt je aandacht. Je wilt er meer van zien, meer van weten. Je kennis maar ook je verkenningsgebied breiden zich langzaam maar zeker uit. Veel weekenden ben ik op pad. Datzelfde geldt voor de vakanties. Eén van de boeiendste periodes vind ik het voorjaar, vanaf eind maart zo’n beetje. Je voelt dan de spanning in je lijf. Je wilt gewoon de eerste grutto zien en de eerste tjiftjaf horen zingen. Je moet er wel wat voor over hebben, want de meeste vogels laten zich horen en zien bij het opkomen van de zon. Vogelaars gaan zonder klagen ‘vroeg uit de veren’, half 5, uiterlijk 5 uur. In de wintermaanden is dat anders. Dan kun je ook midden op de dag veel zien, zoals ganzen, eenden en allerlei roofvogels.

Hoewel vogelkijken een heel populaire hobby is en steeds meer mensen erdoor aangestoken worden, is het tegelijkertijd een kleine wereld. Je komt elkaar vaak tegen. Als vanzelfsprekend wissel je ervaringen en tips uit. Zo ontstaat een klein netwerk van echte buitenmensen, die elkaar nog enthousiaster maken en alert, mensen met een soort extra zintuig.

Naast de drive die je als vogelaars deelt, merk je dat het verschil maakt of je door de natuur loopt als gelovige of ongelovige. Voor mij geldt dat ik meer en meer onder de indruk kom van de grootsheid van Gods schepping. Alle soorten en ecosystemen vormen zo ingenieus één samenhangend geheel. En dan te weten dat God hierachter zit en dat ik er zomaar van genieten mag. Ik kan me er vaak over verwonderen en herken me volledig in artikel 2 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, die stelt dat we God leren kennen uit de Bijbel maar ook uit de natuur. De schepping, die ook na de zondeval nog zo mooi is, vormt voor mij een extra punt van aanbidding. Zo legt iedere gelovige zijn eigen accenten."

Meer dan een hobby

"Ik geloof dat de opdracht om goed voor de schepping te zorgen voor alle gelovigen geldt en dat niemand zich kan verschuilen achter de gedachte dat het slecht gaat op de aarde als gevolg van de zondeval. Tegenover die labiele houding plaats ik mezelf liever verantwoordelijk, bijvoorbeeld ook voor het omgaan met de fossiele brandstoffen. We hebben de hele aarde van onze Schepper gekregen. Daar moeten we serieus mee omgaan. Vogelaar zijn is voor mij meer dan een hobby. Het is ook bewust in deze wereld staan, je verantwoordelijkheid nemen en God dankbaar zijn voor alles wat je ziet. Uiteindelijk heeft Hij ons de aarde in bruikleen gegeven.”


 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker