Artikel
2016-02-05
Beleefd: Thanksgiving! Een echte Amerikaanse feestdag waarop men traditiegetrouw een Turkey in de oven doet en families elkaar opzoeken en waarop samen naar American football wordt gekeken. De traditie leert dat de oorsprong van Thanksgiving in het begin van de 17e eeuw ligt, toen de Pilgrim Fathers na verschillende slechte jaren eindelijk een goede oogst hadden. Thanksgiving heeft dus wel iets weg van onze dankdag, afgezien van het feit dat de KNVB deze dag niet als een speciale speeldag op haar kalender heeft aangemerkt.

Wij hadden het voorrecht om dit feest te vieren bij een ‘oudste’ uit onze gemeente (Hill Country Church, circa 5 mijl van ons huis). Hij nodigde ons uit met als reden: "mijn zoon zit in Hongkong en ik hoop dat hij ook wordt uitgenodigd door broeders en zusters; wij willen op deze manier iets doen voor jullie die geen familie in de buurt hebben.”

Op de dag zelf worden we uiterst gastvrij ontvangen;  alles wordt gedaan om een thuisgevoel te creëren. We krijgen zelfs een aparte ruimte, waar we even tot rust kunnen komen als het ons allemaal te veel zou worden! De maaltijd wordt geopend met lezen uit de Bijbel en gebed, waarna we aan een prachtig gedekte tafel schuiven om te gaan genieten van de heerlijk geurende Turkey die al de hele middag in de oven heeft rond gedraaid. Natuurlijk ontbreken de sweet potatoes niet en genieten we als afsluiter van een heerlijke pecan pie (Amerikaanse specialiteit).

Na al dit lichamelijk voedsel mag Gertjan de studeerkamer bewonderen waarbij onze gastheer vol trots laat zien wat hij zoal aan geestelijk voedsel in de kast heeft staan. Met name een aantal werken van de in Nederland geboren Johan Herman Bavinck mogen natuurlijk niet onopgemerkt blijven.

Voldaan rijden we de 60 mijl (ca. 96 km) richting thuis. Stel u voor, elke zondag 2 uur reizen om naar de kerk te gaan.Gertjan & Alieke, Giovanni, Rosa-Lieke & Jesse Witsel wonen sinds juni 2015 in Texas (USA). Gertjan is kapitein bij de Landmacht en werkt op de Amerikaanse Legerbasis Fort Hood.


 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker