Artikel
2016-02-19
Mensen in de Kerk: Nu is het tijd om te delen van wat we hebben Gezinnen van CGK Bennekom zetten zich in voor hun woonwijk

Door Hanne Sok-van Marrum

Hillie van Dijk is aanstekelijk enthousiast over ‘haar’ Bloemenbuurt. Samen met vier christelijke gezinnen zet ze zich in voor hun woonwijk in Ede, onder de naam ‘Flower Power, Leven! in de Bloemenbuurt’. "Ik ben een doener, het heeft dagelijks een plek in mijn hoofd en in mijn hart."

Het begon allemaal in 2012 met een levende kerstkaart* die een buurtgezin bij de familie Van Dijk kwam brengen. Het jaar daarop pakten ze het wat groter aan. Een aantal gezinnen organiseerde een ontmoeting met de buurt, gewoon op de parkeerplaats, om het Licht te delen. "We hadden kraampjes met warme chocolademelk en kerstkoekjes, er was een vuurtje, de kinderen konden een lampion maken enzovoort. Als christelijk element hadden we een flashmob, samen zongen we een kerstlied. Er stond ook een houten kerstboom waar mensen briefjes aan konden hangen met hun wens voor de Bloemenbuurt. Er kwamen, ondanks het slechte weer, veel mensen op af."

Gewoon beginnen

En zo zijn ze maar gewoon begonnen. In 2014 volgde een burendag en werden de plannen verder uitgebreid. Toen bedacht de groep ook de naam ‘Flower Power, Leven! in de Bloemenbuurt’.

"Als we terugkijken denken we wel eens: is dit er allemaal uit voortgekomen? Zoveel projecten? Op dit moment zijn er natuurlijk gewoon de basiscontacten met buurtgenoten. Denk aan een kop koffie bij iemand drinken, samen een boodschap doen, iemand naar het ziekenhuis rijden, noem maar op. In noodsituaties worden we regelmatig gebeld. We hebben een buurtmoestuin opgezet, we delen uit van het voedsel dat we oogsten aan hen die minder bedeeld zijn. Eens in de maand is er een christelijke kinderclub in het wijkgebouwtje. Met Pasen en Kerst organiseren we een activiteit. Vorig jaar bijvoorbeeld een paasbrunch en met Kerst hadden we een kerstbelevingswandeling. Een verteller liep met groepjes mensen langs verschillende Bijbelse taferelen. Het was een ontzettend georganiseer, maar heel erg mooi om te doen!

Het is wel een beetje mijn tak van sport. Als ik iemand van de thuishulp zie lopen, bel ik daarna aan en vraag of mensen hulp kunnen gebruiken. Ogen en oren open en erop afstappen. Bewust op straat de buren aanspreken en een praatje maken. Je hoort dan van alles. We hebben met opzet ingestoken op contacten en ontmoetingen, met de gedachte dat Jezus in ons leeft en dat andere mensen Jezus ontmoeten, omdat ze ons ontmoeten."

En doorgaan
Wat heb je bereikt?
"Als je kijkt naar wat je deelt van je leven en van je contacten, dan zeggen mensen vaak: Waarom doe jij dit voor mij? Waarom kom je mij helpen? Dan kun je heel bewust iets delen. Mensen weten wel wat ons drijft en onze activiteiten krijgen ook meer en meer een christelijk karakter. In die zin zien we niet dat er iemand bekeerd is, maar wel dat we mensen aan het denken zetten. We hopen dat zij met vragen bij ons komen."

Voor de toekomst hoopt Hillie dat er ooit samenkomsten of ontmoetingen rond de Bijbel komen. "Of een Alphacursus. We hebben echter het gevoel dat het daar nu nog te vroeg voor is."

Wat brengt het je zelf?
"We hebben heel lang zelf voeding ontvangen en nu is het tijd om te delen van wat we hebben. Wij gaan er als gezin helemaal voor, dat betekent dat we andere dingen niet meer doen. We hebben heel bewust de keuze gemaakt om in de wijk actief te zijn. Dat vraagt soms offers. De deur van ons huis staat altijd open. Onze kinderen ontmoeten heel veel verschillende soorten mensen, dat is ontzettend waardevol. Het geeft me veel drukte, maar aan de andere kant ook veel rust. Rust omdat ik hiermee wil luisteren naar de oproep om een discipel te zijn. Tegen andere mensen zou ik willen zeggen: probeer het gewoon! Denk groots en ga het doen. Het brengt mij persoonlijk meer dan ik geef, je krijgt zoveel vreugde terug."


* een tafereel van een kerstkaart, maar dan live

 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker