Artikel
2016-05-27
De Wekker in een nieuwe jas Door Henriëtte Bal-Dieleman

De inhoud van De Wekker stond niet ter discussie, maar in de afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat het jasje wel ging knellen. Adrienne Simons, professioneel vormgeefster, voorzag ons blad van een nieuwe stijl en licht deze toe.

Een spannende opdracht: het restylen van De Wekker?

"Ja, spannend en leuk. In mijn schoonfamilie is het blad echt een begrip, dat qua gevoelswaarde past tussen warme kerkelijke ontmoetingsdagen en het krant-op-de-bank weekendgevoel. Wat ik ermee wil zeggen: zo’n blad is dus veel meer dan alleen papier en tekst. Het staat ergens voor en brengt allerlei connotaties met zich mee. Daar moet je voorzichtig mee omspringen. En dat heb ik ook geprobeerd te doen."

Wat wilde je bereiken?

"Mijn doel - en dat van de redactie - was een lay-out maken die uitnodigt tot lezen. Zodat De Wekker een blad blijft voor in de studeerkamer én aan de keukentafel."

Hoe denk je over de verhouding woord en beeld?
"Een lezer begint een magazine niet direct links bovenaan te lezen. Hij scant als het ware eerst het artikel. Hij wil kunnen plaatsen wat hij gaat lezen en uitgenodigd worden om het artikel zijn aandacht te geven."

"Een stuk met grote blokken tekst zonder grafische elementen is als een huis met enorme sloten op de deur en de gordijnen potdicht. Een lezer weet niet wat hij zal aantreffen en moet echt gemotiveerd zijn om contact te maken met de schrijver. Een artikel waar woord en beeld in balans zijn, is als een huis met planten voor de ramen en een openstaande deur. De bewoner wenkt je binnen en onthaalt je warm.
Het lijkt misschien alsof er meer beeld en opmaak is gekomen, maar in feite is dit een strategie om de tekst meer tot z’n recht te laten komen, zodat meer mensen een artikel van begin tot eind gaan lezen."

Wat zijn de hoogtepunten?

"De elementen die terugkomen maken het blad tot een geheel. Het beeldmerk op de cover visualiseert zowel tijd als eeuwigheid en creëert een verbinding tussen de wereld en de laag die wij er vanuit christelijk perspectief overheen leggen. Ik heb geprobeerd de ronde vormen terug te laten komen in de rest van het blad in bijvoorbeeld de rondingen van de info-blokken, de cirkelfoto’s van de auteurs en de vorm van de paginanummers."

Vertel eens iets over je keuzes

"De opmaak is qua kleur heel rustig, de grijstinten zijn neutraal zodat het beeld echt goed tot z’n recht kan komen. De beeldredactie is in handen van een fantastische fotograaf … dat voordeel moeten we optimaal gebruiken. Ik houd niet van elementen die alleen als versiering dienen. De grijze kaders zijn bijvoorbeeld bedoeld om de artikelen minder massief te maken en de bladspiegel te breken. De ronde vormpjes in het witte filter op de voorkant fungeren ook als aandachtsstreepjes voor de onderwerpen die aan bod komen, etc."

Denk je dat de lezer met nog meer genoegen De Wekker gaat lezen?
"Dat hoop ik zeker. Ik zou het geweldig vinden als de lezer met een trots gevoel De Wekker bovenop de stapel lectuur legt.

Henriëtte Bal-Dieleman is lid van de redactie

 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker