Artikel
2016-08-05
Kwartet: Sportzomer Het regenseizoen is voorbij (hopen we) en het is eindelijk zomer! Maar: het is niet zomaar zomer. Wie de tekenen der tijden verstaat, weet dat. Wij beleven, zo wordt ons door de NOS aangezegd, de Sportzomer! Zomer 2016 staat in het teken van het sportieve bewegen. Dat is niet zozeer het bewegen dat we zelf doen, maar het plaatsvervangend sporten: dat iemand anders in onze plaats beweegt. En wij kunnen dat 24/7 volgen vanaf de bank via TV en internet. Dat betekent natuurlijk niet dat wij niets te doen hebben. Want van ons wordt verwacht, dat wij onze vreugde vinden in wat die ander voor ons heeft gedaan.  Zo mogen wij heel de zomer meeleven met hen die voor ons fietsen, sprinten, voetballen, winnen en verliezen. De sporter deed het voor mij, en ik heb met hem of haar overwonnen. Het lijkt warempel wel religie.

Maar waar is al die drukte dan voor nodig? Zou het kunnen zijn dat we die sport nodig hebben, om niet te hoeven denken aan de echte problemen van het leven? Dat zou verklaren waarom de zomer van 2016 voortgaat van het ene sportieve evenement naar het andere. En dat geeft misschien ook wel begrip voor de bezetenheid waarmee we meeleven met al die mensen die steeds beter worden in zaken die er in wezen niks toe doen: nog harder een rondje lopen of nog sneller een berg op fietsen.

Nou ja, er niets toe doen… al die topprestaties zijn van groot belang. Want zolang het sportzomer is, hoeven wij geen angst te hebben dat er op een onbewaakt ogenblik nog iets van verstilling of bezinning zal zijn. We sportzomeren met z’n allen van het EK voetbal naar de Tour de France en de EK atletiek. Dan doen we Roland Garros en we sluiten af met de Olympische Spelen. Een niet aflatende explosie van zomergenot.  Zodat we later, als we terugkijken op ons leven, kunnen zeggen: ‘ Weet je nog, de zomer van 2016?’. ‘Ja, dat weet ik nog, dat was de sportzomer’. Niet de zomer van de aanslag in Nice of de coup in Turkije, niet de zomer van de Brexit, maar …nou ja, we weten het inmiddels wel.

Rik Bikker

 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker