Artikel
2016-10-14
Mens in de kerk: 'Opkomen voor anderen kan iedereen' door Gerdien Starreveld-van Langevelde

Ze kent de verhalen van haar opa die in Noordoost-Groningen in een boerenarbeidersgezin opgroeide en opkwam voor de rechten van armen, is vertrouwd met de levensstijl van haar ouders en in datzelfde spoor maakt Beppie Wessels-Schuurman (54) haar keuzes, gebaseerd op recht en gerechtigheid.

In de achtertuin van haar woning in Veenendaal vertelt ze haar verhaal. "Bij recht denken we snel alleen aan de rechtbank, maar in de Bijbel gaat het om de goede verhoudingen zoals God die heeft gegeven: geen neerbuigende liefdadigheid, wel barmhartigheid. Als we iets doen om onszelf goed te voelen, is er geen recht geschied. Wat is recht voor de ander? Vraag ‘wat heb jij nodig’ en luister. Bepaal dat niet zelf. Want dan creëer je afhankelijkheid. Dat helpt de ander niet vooruit.

Voor het aangezicht van God zijn we allemaal gelijk, niemand is de baas of beter dan de ander. Alleen binnen die verhoudingen kan gerechtigheid plaatsvinden. Helpen mag nooit ontaarden in liefdadigheid. Kortetermijnacties zijn altijd slecht, tenzij ze in noodsituaties worden toegepast. Het is geen duurzame hulp. In de hulp die je biedt, moet je langzaam gaan, naar de mensen zelf luisteren en heel de gemeenschap meenemen. Een Afrikaans spreekwoord zegt: Als je alleen gaat, ga je snel, als je met veel gaat, kom je verder.’

Opkomen voor anderen kan iedereen. Voor mensen die het minder hebben, van een minimumloon moeten leven bijvoorbeeld, of die hier nog maar kort wonen. Je kunt ook politiek meedenken. Wordt er gekozen voor een rechtvaardige verdeling van bronnen? Laat in je relaties ‘uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend’ zijn, treed mensen zonder angst tegemoet, met liefde. Dat kan dicht bij huis, als taalmaatje, als mantelzorger of door om te zien naar een buurvrouw, eten te koken of boodschappen te doen.

Leven in de goede verhoudingen gaat verder. God heeft de aarde heel gemaakt en ons de opdracht gegeven er goed voor te zorgen. Daar kunnen we allemaal iets aan bijdragen. Zelf neem ik bijvoorbeeld nooit de auto onder de 10 km. Ik pak de fiets en bij langere afstanden vooral het openbaar vervoer. We hebben zonnepanelen, ik douch kort, gebruik geen droger, laat alleen volle (af)wasmachines draaien, koop biologische producten, eet weinig vlees, koop groente en fruit van het seizoen, kies voor tweedehands kleding en gooi nooit eten weg.

Mensen denken vaak: ik moet zoveel. Maar zo is dat niet. Je moet weer leren in afhankelijkheid van God te leven. Als je leeft in liefde tot mensen, krijg je zoveel liefde terug, dan hoeft het geen zware last te zijn."

Beppie Wessels-Schuurman heeft met haar man als zendingsechtpaar in Botswana gewoond. Zij is pastoraal werker in de Bethelkerk in Veenendaal, zit in het leiderschapsteam van de ICF en is lid van het deputaatschap diaconaat.


 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker