Artikel
2017-03-31
Gemeente in beeld: CGK Eindhoven: ieder heeft een taak door Tanneke Diepenbroek-Walhout

"Vanmorgen ben ik bij ons kerkgebouw geweest. Elke vrijdag zijn de vrijwilligers, bijna allen lid van onze gemeente, voor de voedselbank de levensmiddelenpakketten aan het uitdelen. Hierbij heb ik enkele foto's gemaakt.”


Harmen van Kamp, secretaris  - geen scriba, want geen kerkenraadslid - van de gemeente is een druk bezet iemand. Datzelfde geldt voor veel van de gemeenteleden van de CGK Eindhoven, de - volgens de website - ‘Schootsekerk in Beweging’. Zo heeft een van de gastvrouwen van de gemeente, Ellemieke Velthove (43), zoveel aan haar hoofd, dat ze eigenlijk geen moment kan vinden om iets meer over de gemeente te vertellen. De voorzitter van de commissie van beheer, al zijn hele leven lid in Eindhoven, Henk Elzenaar (64), is dan "weliswaar gepensioneerd, maar zo ongeveer even druk als daarvoor …”

Welkom
En toch horen we van Abraham Hiakame, 47 jaar geleden in Ghana geboren en lid van de gemeenteband - hij speelt djembé - over deze gemeente: "Ik ben me in de afgelopen jaren thuis gaan voelen in de CGK en ben blij als lid van deze warme en gastvrije gemeente mijn stem te mogen verheffen om onze God te prijzen.” Annemieke Bouman (33), docente Verpleegkunde, deelt zijn ervaring: "Tijdens mijn studententijd in Eindhoven ben ik op zoek gegaan naar een kerk waar ik me net zo thuis zou voelen als de CGK in Oud-Beijerland, waar ik ben opgegroeid. Vrij snel ben ik toen terechtgekomen bij de CGK in Eindhoven. Vanaf het begin voelde ik me welkom in deze gemeente.”

Annemieke geniet van het jeugdwerk dat zij - zelf moeder van drie dochters - in de vorm van het leidinggeven aan de Basiscatechese mag doen: "Sinds een aantal jaren draai ik mee in het team van de basiscatechese, samen met nog drie andere dames. Eens per twee weken, tijdens een deel van de ochtenddienst, komen we samen met alle jongeren in de leeftijd van 10 jaar tot en met 13 jaar. Met elkaar lezen we in een boekje, waarin elke les een Bijbelboek centraal staat. Daarnaast proberen we ook tijd en aandacht te geven aan eventuele vragen die er spelen bij de jongeren van deze leeftijd. We spreken bijvoorbeeld met elkaar over wat is nu geloven, hoe beleven ze de kerkdiensten, maar ook hoe is het is om te geloven in een wereld waarin dat niet vanzelfsprekend is. Ik vind het bijzonder dat ik met grote regelmaat deel mag uitmaken van deze gesprekken en ik vind het fijn dat we onze jonge mensen op deze manier de kans geven om na te denken over het geloof.”

Abraham ziet zijn bijdrage aan het gemeenteleven als ‘iets terug geven’: "In het begin na onze terugkeer (uit Ghana) hebben we veel praktische hulp gekregen, maar zeker ook werden wij geestelijk gesteund door zowel de gemeente als onze voorganger. Geleidelijk konden de rollen worden omgedraaid en kon ik zelf wat terug gaan geven. Ik werk mee rondom de kerk met het onderhoud van het groen en als bandlid speel ik zo nu en dan djembé.”

Sinds 2014 maakt hij deel uit van de gemeente waar "mijn vrouw haar kinderjaren heeft doorgebracht, onze dochters zijn gedoopt en ik belijdenis heb gedaan.”

Hij is een van de vele gemeenteleden met bijzondere taken in de  Schootsekerk, volgens de website ervan "Een echte streekgemeente: behalve uit Eindhoven, komen er ook mensen uit Veldhoven, Best, Son, Nuenen, Helmond, Geldrop, Waalre en verder.”

De gemeente probeert ook een kerk ‘naar buiten’ te zijn, onder meer door een ‘spreekuur’ op woensdagmorgen en eens per maand aan het eind van de zondagmiddag een ‘vriendendienst’. Dat laatste is een soort vriendenmaaltijd, waarbij de gemeente voor soep en brood zorgt. Doel ervan is om "als gemeente de deur (verder) open te zetten naar buiten en de blijde boodschap van het evangelie te delen met anderen. De thema’s zijn actueel, prikkelend en uitdagend. De boodschap is voluit Bijbels en glashelder, maar wel laagdrempelig gebracht.”

De CGK Eindhoven komt samen in Schootsekerk en heeft ruim 350 leden. Sinds 2008 is ds. A. (Aart) van der Maarl hun predikant.
 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker