Artikel
2017-05-12
Interview: Samen naar de Kerkendag op Urk door Henriëtte Bal-Dieleman

Op 26 mei is het zover: de landelijke CGK Kerkendag, ditmaal in het teken van het 125-jarig bestaan. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag verwacht men op Urk honderden belangstellenden die deze dag niet willen missen.

Reken maar dat er 's ochtends vroeg al heel wat mensen in de weer zijn rond kerkgebouw De Ark aan de Vlechttuinen 4. Na een gastvrije ontvangst van de bezoekers wordt de Kerkendag om 10.15 uur gezamenlijk geopend. Het thema 'Breng ons samen' geeft betekenis aan alles wat er die dag te doen is. Meer informatie over programma en locatie staat op www.cgk-kerkendag.nl.
Ds. Harry Sok is scheidend voorzitter van de commissie die de dag organiseert. Samen met hem blikken we vooruit.

Samen
Wat is voor u het meest waardevolle?
"Aan de Kerkendag zitten voor mij meerdere waardevolle kanten. Het heeft mij de voorgaande keren bijzonder goedgedaan dat de Kerkendag bezocht werd door mensen vanuit de breedte van onze kerken en vanuit het hele land. In een tijd waarin we ons meer en meer individualistisch gedragen, vind ik dat een groot goed. Als je elkaar spreekt, blijken de verschillen vaak minder groot. En als je bij elkaar liefde bespeurt voor de kerk, maar vooral ook voor de Koning van de Kerk, valt zoveel weg. Daarnaast vind ik het bijzonder waardevol dat het werk dat namens onze kerken plaatsvindt, en dat we ook samen hebben te dragen, voor het voetlicht komt. Als ik mij niet vergis boet dat in aan belangstelling vanuit de kerken door de nadruk op de relevantie van de plaatselijke kerk. Ik vind dat zorgelijk, omdat we zo aan kracht verliezen. Tegelijk besef ik dat we in een sterk veranderende wereld moeten nadenken over deze dingen. En ik vind het dan ook mooi dat op de aanstaande kerkendag iets van dat nadenken gestalte krijgt."
 
Kinderprogramma
Kunnen we met het hele gezin komen?
"Zeker, we hebben ervaring! Op de vorige kerkendag volgden zo'n 150 kinderen de hele dag een boeiend programma, onder vakkundige begeleiding. Daar zorgen we ook dit jaar voor. Er is oppas voor kinderen van 0-3 jaar. En voor de leeftijdsgroepen van 4-8 en 9-12 jarigen hebben we opnieuw speciale kinderprogramma's."
U wilt vast ook jongeren zien op de Kerkendag. Stel, ik ben 18, 19 jaar. Wat is er dan voor mij te beleven?
"Voor deze leeftijdsgroep hebben we niet afzonderlijk iets georganiseerd. Tegelijk haast ik mij te zeggen dat jongeren vanuit die leeftijdsgroep juist aangaven dat zij daar ook niet zo sterk behoefte aan hebben. Belangstelling voor de onderwerpen van de workshops hebben zij wel. Ik vermoed dat de workshop ‘Spreek een CGK’er die je anders niet gauw spreekt’ hen wel zal trekken. Jongeren willen best graag praten over geloof en kerk. Ook voor de doeners is er een interessante workshop: ‘Bouw mee aan de kerk van de toekomst’. En natuurlijk is het heel goed als onze jongeren de 125-jarige geschiedenis van onze kerken op zich laten inwerken."

Wie zijn de sprekers?
"Volgens mij is het geheim van het welslagen vooral dat het niet een soort toogdag wordt. We beginnen de dag met een gezamenlijke opening in de kerk, met veel samenzang, een jongerenkoor uit Utrecht en een appelwoord. Ds. P.D.J. Buijs, de preses van de laatste synode, spreekt vanuit Openbaring 3: 7-13 over: ‘Breng ons samen - 125 jaar CGK: terugblikken en vooruitzien.' Daarna zijn er workshops. Onder leiding van journalist Mark Wallet is er een forumdiscussie over het onderwerp ‘Zegen en zorg in de CGK’. Ds. Quant leidt een forumdiscussie tussen predikanten uit CGK, GKv, HHK en NGK over: 'Hoe is het om op elkaars kansels te staan?' En er is een boeiende expositie over ‘125 jaar CGK’. In het kader op deze bladzijden leest u daar meer over."

Wordt de Kerkendag extra feestelijk vanwege 125 jaar kerk?
"De expositie ‘125 jaar CGK’ geeft aan de dag natuurlijk een feestelijk tintje. Als we ons realiseren wat de Heere ons in al die jaren gegeven heeft, hebben we reden tot dankbaarheid. En daar wordt zeker uiting aan gegeven. Tegelijk sluiten we onze ogen niet voor de werkelijkheid. Vandaag kun je op de breedste vergadering van onze kerken, de generale synode, de vraag: ‘hebben de Christelijke Gereformeerde Kerken nog wel bestaansrecht?’ horen langskomen. Is het verantwoord om als kerken die zich gereformeerd noemen naast elkaar te blijven bestaan, in deze tijd waarin de kerk naar de marge verdrongen is? Die vragen kunnen we niet uit de weg gaan. Zeker niet als we bedenken dat er anderszins ook grote zorgen leven in ons kerkverband over de koers van kerken die zich gereformeerd noemen. Dus, terug naar de vraag: zeker, het zal feestelijk zijn, maar we vieren geen feest met oogkleppen op."

Bijzonder jaar
Waarom vieren we trouwens het jaar 1892 en niet 1834? (of 1869? of 1517...?)
"1892 is het jaar van de vereniging van dolerenden en afgescheidenen, maar ook het jaar waarin een aantal gemeenten meende niet mee te kunnen gaan met die vereniging. Uit die drie kerken zijn onze Christelijke Gereformeerde Kerken ontstaan. En ja, dat is in 2017 125 jaar geleden. Als 1834 dit jaar een bijzonder getal had opgeleverd, zouden we dat waarschijnlijk aangegrepen hebben. 1517 zou ook mooi geweest zijn uiteraard, maar omdat daar dit jaar al veel meer aan gedaan wordt, hebben wij maar gekozen voor 1892. Het gaat immers om de CGK-kerkendag."

Dit is de derde en laatste keer dat u voorzitter bent van het organisatieteam. Staat uw opvolger al in de startblokken?
"Het organiseren van de kerkendag heb ik met veel vreugde gedaan. Het organiseren van zoiets zit me van jongs af in het bloed. Dus op zich had ik er wel mee door willen gaan, maar tegelijk besef ik heel goed dat, wil deze dag blijven voortbestaan, nieuw bloed en nieuwe ideeën belangrijk zijn. De commissie blijft deze landelijke ontmoetingsdag organiseren onder leiding van mijn opvolger, ds. Evert Everts."


 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker