Artikel
2017-09-01
Mens in de kerk: 'Niet alles hoeft flitsend te zijn' Door Joanne Bos

Paul Klomp (29) begon al tijdens zijn opleiding Journalistiek met het opzetten van een eigen bedrijf, wat in 2011 resulteerde in Klomp Creative. 'Ik wil met beelden een verhaal vertellen. Je kunt met twee minuten film laten zien wat je als bedrijf doet en een bepaald gevoel oproepen dat erbij hoort. De kracht van beeld vind ik prachtig.'

Inmiddels heeft Paul met zijn team heel wat projecten verwezenlijkt. Zo maakten ze een campagnefilm voor de SGP en werkten ze voor de Eerste Kamer en diverse reformatorische scholen, waaronder het Driestar College. Hoewel Paul achter zijn vak staat, hoeft van hem niet alles flitsend te zijn.

In de eredienst

"Er ontstaat ook binnen kerken steeds meer een beeldcultuur. Daarover maak ik mij zorgen. Het begint met beamers in de dienst voor de liturgie, maar wat is de volgende stap? En wie bepaalt dat? Mijns inziens voegt beeld in de eredienst niets toe. De eenvoud van het woord heeft door de jaren heen kracht gehad. Bovendien zijn bijvoorbeeld bepaalde eigenschappen van God niet in beeld te vangen. Hoe beeld je zijn rechtvaardigheid uit? En zijn grootheid? Je kunt wel beeldend over God spreken, maar Hem niet uitbeelden. Hierin schiet beeld echt tekort. Met film doe je mijns inziens geen recht aan wie God is. Bovendien is voor mij de kerkdienst hét moment waarop God tot de gemeente spreekt. Wanneer je met geloofsogen mag zien, wordt God zichtbaar in zijn woord. Daar hoort stilte bij en geen filmmateriaal.

Buiten de eredienst

Buiten de eredienst om zijn er goede mogelijkheden om met beeldmateriaal het woord te ondersteunen. In samenwerking met het LCJ en Puntuit (RD) maken we items rond praktische thema’s die jongeren raken, zoals gameverslaving.”

Volgens Paul is het medium film zelf dus niet verkeerd. Alleen de manier waarop het wordt toegepast, moet altijd kritisch bevraagd worden. Niet iedere boodschap of verhaal leent zich voor een film.
"Ik zou een opdracht weigeren waarvoor ik niet kan bidden en danken. Het is nog maar één keer voorgekomen dat ik een opdracht niet kon doen, omdat ik op zondag zou moeten werken en dat doe ik uit principe niet. Ik ben gezegend met het werk en de opdrachten die ik mag doen.”

Eén van die opdrachten op dit moment is het project ‘ABC van het geloof’, een initiatief van het LCJ en het RD. Als filmmaker is Paul hier intensief bij betrokken. Bijbelse kernwoorden als Drie-eenheid, heiligheid en verlossing worden met een beeldimpressie en een uitleg begrijpelijk gemaakt voor jongeren en kinderen.
"Ieder kernwoord begint met een ‘teaser’. Dat is een korte scène waarmee we proberen het kernwoord te illustreren. Daarna volgt de uitleg vanuit de Schrift door een spreker of predikant. Deze filmpjes kunnen gebruikt worden in het gezin, tijdens catechisatie en op scholen. Het mooie is dat dit project een positief voorbeeld is van beeldgebruik. Uiteindelijk gaat het erom dat jong en oud de kernbegrippen begrijpt.”


 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker