Artikel
2017-10-13
Gemeente in beeld: CGK Mussel: jong en in de groei door Tanneke Diepenbroek-Walhout

Eén derde van de CGK in het Groningse Mussel is jonger dan twintig jaar. Dat komt neer op ruim 200 zielen! En dan vind je er ook nog ouderen met een jonge geest, zoals de 88-jarige ‘oma Boels’: 52 van haar 116 kinderen, klein- en achterkleinkinderen maken deel uit van ‘Mussel’.

Er is heel veel veranderd sinds haar grootvader de gemeente stichtte. "Daarvoor gingen ze naar Nieuwe Pekela op een paard en wagen met stoofjes en stoeltjes. Omdat de gemeente groeide besloten ze in Mussel in een boerenschuur te gaan kerken. Nu is de gemeente gegroeid tot ruim 600 mensen, wordt er wel nog uit de berijming van 1773 gezongen, maar is er ook een combo in de kerk. Een aantal oudere mensen zijn het daar niet zo mee eens, maar je moet met je tijd mee. Er is in de gemeente aandacht voor jongeren. Er zijn ook zoveel kinderen, ze passen bijna niet op het podium! Maar er is ook aandacht voor ouderen. Soms brengen de jongeren mij bijvoorbeeld bloemen.”

"Een enorm voorrecht die vele jongeren, maar tegelijkertijd ook een hele verantwoording. Dat beseffen we goed, vandaar de vele jeugdwerkers en catecheten,” zegt Sijanda Vis (47), van wie haar man kort geleden jeugdouderling werd. Zelf moet zij vanwege haar gezondheid via de kerkradio de diensten beluisteren. Drukbezochte diensten. "De kerk zit dan twee keer overvol. Daarom zijn er plannen voor verbouw/aanbouw. In deze seculiere tijd is dat een zegen! Alle ‘glorie aan God’. Het gelijknamige lied is het lijflied van onze CGK, de Ark.

Onze gemeente mag ook een veilige Ark zijn voor asielzoekers die in de nabije omgeving verblijven. Velen van hen verlangen naar echtheid, liefde en het woord van God. We hebben als gemeente de opdracht van onze liefdevolle Vader gekregen, om hen te wijzen op een leven met onze goede God, hen te leren over onze Heere Jezus Christus, Zijn lijden, sterven en opstanding. Ze hunkeren ernaar. Dat is zegen voor onze gemeente. Daarom wordt de tweede dienst via koptelefoontjes ook in het Engels en Farsi vertaald.”  

Jongeren
Wouter Wever, lid van het Jeugdteam, beaamt dat jongeren een belangrijk deel van de gemeente uitmaken: "Daarom zijn er verschillende catechisatiegroepen, jeugdclubs en verenigingen. Ook is er een jeugdsoos ‘de BUN’ waar jongeren ontspannen samen kunnen komen, tv kijken, muziek luisteren en spelletjes spelen.
Maar ze zijn ook zelf actief geweest afgelopen zomer! De jeugdvereniging is toen met een grote groep jongeren naar stichting Laleaua geweest, in Roemenië. Hier hebben veel jongeren de handen uit de mouwen gestoken en een gebouw neergezet waar de stichting gebruik van kan maken. Dit onderkomen was hard nodig voor de Roma kinderen die daar worden ontvangen. Naast het fysiek bouwen hebben de jongeren ook meegedaan in het kinderprogramma. Zij verzorgden activiteiten voor de kinderen. Zowel de stichting als de jongeren mochten veel leren door dit werk, een belevenis die we niet snel zullen vergeten.

En naast zaken buiten de kerkdiensten organiseren verschillende enthousiastelingen bijna maandelijks een jeugddienst (Blessed2B dienst) met mooie moderne liederen en een overdenking die betrekking heeft op het dagelijks leven van jongeren.” Deze diensten hebben een regionaal én interkerkelijk karakter, wat ook geldt voor gezamenlijke zangdiensten op tweede feestdagen, bekend onder de noemer ‘Mussel zingt’.

Zr. Boels kreeg tijdens haar ziek zijn daarom niet alleen kaarten uit de eigen gemeente, maar "ook uit andere kerken, samen wel tachtig kaarten! Het meeleven is voelbaar. In Mussel zijn velen familie van elkaar. Er zijn drie achternamen waarvan geldt, als je die roept, dat je dan heel veel mensen bij elkaar hebt. Zowel mijn man als ik zijn in de CGK hier geboren. We hebben elkaar via de kerk leren kennen en zijn in 1953 getrouwd. We kregen zes dochters en drie zonen en zijn inmiddels met 116 personen. Allemaal zijn ze nog gelovig en een groot deel kerkt in de CGK van Mussel. Ik voel me rijk gezegend!”

Sijanda, die nog maar een aantal jaren in Mussel kerkt: "De gemeente is de laatste jaren gegroeid, iets om heel dankbaar voor te zijn. De prediking door onze predikant Wim-kees van Slooten is appellerend en vol vuur. De zondagse diensten zijn een groot voorrecht. We proberen in het spoor van Hem te gaan, die ons de allerbeste Weg wijst!”

Tanneke Diepenbroek is freelancemedewerker van De WekkerDe CGK-Mussel telt momenteel ca. 640 leden. Hun predikant is ds. Wim-kees van Slooten 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker