Artikel
2017-11-10
Kwartet: Beetje pijn Je hebt van die workshops waarvan je een maand later echt niet meer weet dat je hem hebt uitgezeten. Maar degene waar ik nu in zit – de pionierstraining van de PKN – blijft me wel bij. De begeleider weet ons vakkundig op het verkeerde been te zetten met uitgekookte oefeningen. Ook ik loop natuurlijk blindelings in de fuiken die hij klaarzet.

Toch zijn het niet de diepe inzichten van deze training die mij bezig houden. Het is een eenvoudige waarheid die iedereen had kunnen waarnemen, maar die onze begeleider handzaam wist te formuleren: leidinggevenden willen voor hun team graag een mooie missie formuleren, maar bepalend voor de aantrekkelijkheid van een team is veel meer of het een club mensen is, die vanuit een goed stel waarden werkt. Waarden als: we praten niet óver, maar mét elkaar. We zijn eerlijk tegen elkaar. We doen wat we beloven.

Waar in de kerk wegen van mensen scheiden, kan het natuurlijk gaan om de ‘missie’ van de kerk. Laten we zeggen: onenigheid over haar belijdenis of kerkorde, of de toepassing ervan. Maar de ervaring leert dat dat mensen veel vaker om alledaagser redenen de kerk verlaten of eenvoudig te murw zijn geraakt om nog actief mee te doen.
Als ik mijn eigen ervaringen na ga, moet ook ik zeggen dat in de kerk dienen littekens oplevert. Dat is misschien ook niet te voorkomen. De gebroken werkelijkheid gaat de kerk niet voorbij: ‘we zijn allemaal zondaren’. Maar tegelijk weet ik dat dat zomaar een doekje voor het bloeden wordt. Een tegeltjeswijsheid waarmee een zieke cultuur van omgaan met elkaar toegedekt wordt.

Het verdrietige is dat zo’n cultuur van toedekken leidt tot stilletjes afhaken van gemeenteleden. Je gaat het conflict maar niet aan, je pakt je biezen en rijdt een kerkdorp verder. Je bedankt voor werkzaamheden in deputaatschap zus of commissie zo, want het kost je teveel aan spanning, aan pijn aan de kerk.

Als kerken hebben we geen cultuur van hoog oplopende ruzies. Je kunt dat duiden als positief, als ‘de gave van de eenheid’, zoals wel gezegd is. Je kunt met hetzelfde recht zeggen dat wie het conflict niet aangaat, ook geen energie meer in de relatie steekt. Maar dat is in de kerk van Christus natuurlijk een onmogelijke mogelijkheid.

Peter Visser

 


Abonneer u nu op de RSS-feed van De Wekker