Skip to main content

In deze serie vertellen CGK-leden over de manier waarop zij een steentje bijdragen in hun gemeente. Wat maakt hun taak zo mooi, en wat drijft hen? Vandaag deel 16: Nynke Duijzer-Algra uit Delft.

Haar beroep heeft weinig te maken met de taak die Nynke Duijzer-Algra (44) in de kerk verricht. Alhoewel … taak? ‘Aan deze taak – ik heb er binnen de kerk verschillende – heb ik eigenlijk weinig werk. Ik moet alleen af en toe wat bijsturen.’

Duijzer is in het dagelijks leven logopedist. Ze traint kerkelijke sprekers op stemgebruik en verstaanbaarheid. Hoe breng je een boodschap over en houd je aandacht vast? “Predikanten kunnen uren en uren aan exegese besteden, maar hun boodschap moet vervolgens wel overkomen. Dat begrijpen ze op de TUA heel goed.”

Vraag & Aanbod
De taak waarmee zij haar gemeente dient is een bijzondere. Ze is de beheerder van WhatsApp-groep ‘Vraag & Aanbod’. De ruim veertig leden die de app-groep telt komen voornamelijk uit de CGK Delft. “De appgroep is voortgekomen uit de ‘lief-en-leed-appgroep’, die door onze pastoraal medewerker is opgezet. In die appgroep werden op den duur ook vragen gesteld naar diensten of werd bijvoorbeeld eten aangeboden, dus ging dit door elkaar heen lopen. Die groep draait om meeleven met elkaar. ‘Hoera, die-en-die zijn vijftig jaar getrouwd’ of ‘die ligt in het ziekenhuis’. Dingen die afgekondigd worden en in de gemeente opgedragen, maar ook wel plotselinge voorvallen of buiten de gemeente. Iemands buurmeisje was ernstig ziek en toen kwam de vraag om voor haar te bidden. In één keer is er dan een hele groep bidders. Daarna zijn er vaak bijzondere verhalen, wat weer een mooi getuigenis is naar de buurman die niet gelooft.”

Spullen delen
De appgroep ‘Vraag & Aanbod’ heeft een andere functie, vertelt Duyzer. “De groep is uit de nood geboren. Mijn man en ik tobden met duurzaamheid en veronderstelden dat wij niet de enigen zouden zijn. Hoe leef ik duurzaam, zorg ik voor een kleinere voetafdruk, voor een beter klimaat en gerechtigheid (dan denk ik aan bijvoorbeeld kindslaven)? Wij leven hier zo gigantisch luxe en rijk. Waarom kunnen we niet veel meer samen met spullen doen en minder kopen? Ik kan iets doen om te zorgen dat er iets verandert, was mijn overtuiging. We zijn mensen gaan polsen en het bleek een goed idee om de vraag-en-aanbodgroep aan te maken: van spullen of diensten. In de lief-en-leedgroep en in het kerkblad hebben we de nieuwe groep gemeld en de groep groeit nog steeds!”

‘Ik kan iets doen om te zorgen dat er iets verandert’

“Een grappig effect is dat iedereen nu aan het opruimen is. Dat heeft natuurlijk niets met kerk-zijn te maken … en toch ook weer wel. Ruimte in je huis betekent immers ook ruimte in je hoofd?” Lachend: “De vrijdag na Hemelvaart bleek de hele kerk aan het opruimen geslagen: de appgroep ontplofte! Dit alles gaat door de generaties heen. Neem speelgoed: zowel opa’s en oma’s als mensen met kleine kinderen zijn hierin geïnteresseerd, terwijl ouders van pubers ervan af willen. Het is leuk dat je mensen blij maakt. Hobbyspullen die al jaren liggen te verstoffen, vinden gretig aftrek bij een ander.”

Contact
“De appgroep bevordert ook het onderlinge contact. Je fietst even naar elkaar toe. Omdat we niet allemaal dicht bij elkaar wonen, wordt er ook wel wat op zondag uitgewisseld. Je hebt dan snel een praatje. Wij konden van ‘gloednieuwe’ gemeenteleden, die net in die groep zaten, direct hun auto lenen en dan heb je meteen contact, natuurlijk. Meestal gaat het om spullen. Je meldt in de groep wat je hebt, na reactie wis je het bericht en gaat het onderhands verder om de overdracht te regelen. Dan beslis je ook of er eventueel wat betaald wordt. Boeken, cd’s of knutselspullen, die geef je gewoon weg. Als ik gebruik mag maken van iemands auto, gooi ik de benzinetank wel vol, natuurlijk. Zo’n auto verzekeren we per dag, zodat het niet van de schadevrije jaren van de eigenaar af gaat als we schade zouden rijden. Soms hebben mensen wel tijd, maar geen geld en worden ze daarom voor de dienst betaald. We zijn nadrukkelijk geen Marktplaats: het gaat om duurzaamheid, gemeenschap, gerechtigheid.”

Stofzuiger
“Voor het milieu probeer je natuurlijk lang met je apparaten te doen, maar soms vertonen ze steeds meer mankementen. Zo viel van onze stofzuiger de stang steeds af, behoorlijk vervelend. Ineens postte de vrouw van onze dominee onderdelen van een stofzuiger van hetzelfde merk. We hebben hier even aan de stofzuiger staan prutsen en de stang bleek te passen. Zo hebben wij nu weer een goede stofzuiger én onze voetafdruk is verminderd!”

“Voorbeelden van diensten zijn het lenen van koelboxen voor een feest en sieraden in bepaalde kleuren. Maar ook: een chauffeur om naar het ziekenhuis te gaan. Of iemand geeft aan: ik heb voor de hele week maaltijdpakketten, maar ben alleen en ga nu dubbel koken. Wie wil er wat? Rond een verhuizing of ziekte kan geprobeerd worden iets te regelen in de groep. Dan kan het gebeuren dat in no time voor een week maaltijden zijn geregeld. Soms delen we ook duurzame tips, attenderen we elkaar op een kledingruilbeurs of iemand vraagt hoe op een verantwoorde manier slakken in de tuin bestreden kunnen worden. Het werkt heel aanstekelijk en het is een simpele manier om wat duurzamer en bewuster te leven.”

Hoe zouden andere gemeenten zoiets kunnen opstarten?
“Iemand die dat ziet zitten en er hart voor heeft, kan een appgroep aanmaken en dat bekend maken. Heel laagdrempelig: iedereen met WhatsApp kan meedoen.
In een grotere gemeente kun je bijvoorbeeld zoiets per wijk organiseren. Ik ga ook geen soep of een kleurboek helemaal naar Pijnacker brengen. Wij hebben hier geen aparte hulpdienst, maar er zitten vijfenveertig mensen in die groep. Je hoeft dus niet meer allemaal mensen apart te benaderen. En je hoeft zo ook niet altijd ja te zeggen, maar je doet het meer samen. Mij maakt het relaxter over mijn eigen spullen. Het stimuleert om op te ruimen en een ander daar blij mee te maken. Elke keer denk ik: kan ik voorkomen dat ik het (nieuw) koop? Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar als gemeenschap kun je een domino-effect veroorzaken, impact hebben. Als gemeenschappen dit gaan doen, gebeurt er echt wel wat. Daarbij creëer je bewustwording en het is een leuke manier om aan gedragsverandering te werken.”

Weergaven: 71