Skip to main content

128e jaargang, 1 maart, nr.5

‘Met DagelijksWoord.nl begint iedere dag goed. Een Bijbeltekst voor de dag, het juiste geestelijk voedsel om iedere dag mee te openen.’ Dit zijn twee zinnen die te lezen zijn op de site van Stichting Dagelijks Woord.

Het gebeurt nogal eens dat iemand mij mailt naar aanleiding van zo’n dagtekst. Hij of zij is dan werkelijk aangesproken door die dagtekst. En zeker als ‘het verhaal erbij’ mij dan ook nog meegedeeld wordt, dan is de desbetreffende tekst soms wonderlijk toepasselijk: alsof hij zo rechtstreeks van Boven komt. En wie ben ik om dat in twijfel te trekken? Zo kan een tekst op een kaart, in een brief of in een e-mail, in tijden van geluk, maar ook in tijden van verdriet en zorg soms immers ook wonderen verrichten.

Toch zal niemand het mij kwalijk nemen dat ik wijs op een gevaar bij het lezen van losse teksten. Het is immers altijd maar weer de vraag wat een tekst bedoelt te zeggen in het verband (ook in het verband van heel de Bijbel) waarin hij staat. Nooit zal ik vergeten hoe ik in mijn eerste gemeente een keer een oude broeder ontdaan aantrof toen hij voor het eerst in zijn leven bewust was aangelopen tegen de tekst: “Als iemand tot Mij komt en niet haat zijn eigen vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja, ook zelfs zijn eigen leven, die kan Mijn discipel niet zijn.” (Lukas 14: 26). Gelukkig konden we samen uit het verband van de tekst opmaken wat de Heere Jezus bedoelt te zeggen met deze aangrijpende woorden. Overigens vonden we het samen ook toen nog wel een pittige Bijbeltekst …

Weergaven: 0