Skip to main content

127e jaargang, 22 juni, nr.13

Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze verordening moet ervoor zorgen dat in de hele EU dezelfde privacywetgeving geldt. Ongetwijfeld vloeit de (ver)nieuw(d)e aandacht voor privacy voort uit de, grotendeels onvoorziene, effecten van internet.

Aangezien de genoemde verordening ook gevolgen heeft voor de kerk en haar functioneren, dacht de redactie er goed aan te doen om ook in De Wekker aan het onderwerp ‘privacy’ een keer aandacht te schenken. Het is verrassend om te lezen welke elementen daarbij dan naar voren gebracht worden door de verschillende schrijvers, juist ook als ze als christen nadenken over dit onderwerp.

We krijgen, naast dat er praktische informatie gegeven wordt, dan ook een spiegel voorgehouden. En dat betreft niet alleen de mogelijke gretigheid waarmee we gebruikmaken (gebruikmaakten?) van Google en Facebook etc., maar ook ons gedrag thuis of elders op de binneninternetkamer. Een zin uit Woordwerk blijft mogelijk bij deze of gene wel haken: “Als het goed is ben je niet bang, wanneer plots een computerreparateur je computer mee naar zijn zaak moet nemen voor reparatie, of wanneer een vriend of echtgenoot plots op je smartphone meekijkt.”

Ik hoop dat deze uitgave van De Wekker mag bijdragen aan een goede reactie door de kerken op de vernieuwde of aangescherpte privacywetgeving, maar dat hij ook tot zegen mag zijn bij het kijken in de spiegel.

Weergaven: 1