Skip to main content

‘Kun je geen boeven vangen?’ Hoofdagent Frits van der Heide krijgt heel wat verwensingen naar zijn hoofd bij het uitoefenen van zijn functie. ‘Van één bedreiging heb ik aangifte gedaan. Maar gelukkig is dat een uitzondering.’

“Toch,” zegt hij, “doe ik mijn werk met plezier. Al is het door werkdruk en personeelskrapte minder leuk dan een aantal jaren geleden. Ik wilde van jongs af aan al politieagent worden. Dit werk ervaar ik als roeping. De Heere God heeft mijn leven hierin gestuurd en geleid.”

“Bij verkeerscontroles accepteren mensen het niet meer zo snel als je hen aanspreekt. En bij het toezicht houden bij evenementen merk je dat meer mensen dan vroeger erg dronken raken, of zelfs door het dolle heen zijn na het gebruik van partydrug GHB of andere verdovende middelen.
De bedreiging waarvan ik aangifte heb gedaan, is me wel bijgebleven. We kregen een melding van een inbraak, waarbij geschoten werd op de bewoner. We hielden twee mannen aan, die voldeden aan het signalement. Toen die eenmaal geboeid in de politieauto zaten, ging één van hen helemaal los. Ik weet nog goed dat hij zei: ‘Ik zoek je op en je gezin. Ik vergeet nooit een gezicht. Jij en de hele politie moet een kogel krijgen.’ Van deze bedreiging heb ik aangifte gedaan. Maar gelukkig is dat een uitzondering.”

Respect
“Als we de politie, en de hulpverlener in het algemeen, werkelijk willen helpen, moet er weer meer respect komen voor wat zij doen. Ik zie ook minder respect voor scheidsrechters, leraren en artsen. Ik denk dat we dit allemaal kunnen herleiden tot het minder leven naar Gods geboden en inzettingen.”

“Er gaat nog maar zo’n 15% van de Nederlanders wekelijks naar de kerk. En veel mensen leven vanuit het principe ‘ik moet alles uit dit leven halen’. Gods Woord heeft effect op hoe je naar de wereld kijkt, dat je weet dat die niet perfect is. En dat alleen God dat wel is. Maar mensen zijn gestrest en bang. Onder druk van lange to-do-lijstjes en van wat een ander van je vindt, worstelen velen met een laag zelfbeeld of juist een hoge eigendunk.”

“In mijn Bijbeltje heb ik veel teksten en citaten genoteerd. Eén daarvan gebruiken wij bij het landelijk netwerk voor christenpolitieambtenaren (LNCP) als centrale tekst. In Psalm 127: 1b staat: Als de HEERE de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter. Sinds 2008 zit ik in het bestuur van dit netwerk. We organiseren vier keer per jaar een Dien(d)ersdag om elkaar te ontmoeten en te bemoedigen. Om samen te bidden en ervaringen te delen. Dat is erg waardevol.”

“Ik vind het fijn om mensen te helpen. Dat we goede nazorg proberen te bieden aan slachtoffers van bijvoorbeeld inbraak, diefstal of mishandeling. Het geeft ook voldoening als je een aangifte goed opneemt en uiteindelijk de dader pakt. Zo kreeg ik vorig jaar een kaartje van een mevrouw: ‘Hartelijk dank voor uw woorden en kalmte! Heel veel sterkte bij uw mooie doch zware werk. Fijn dat u er bent voor ons.’ Zo’n reactie doet goed.”

Weergaven: 10