Skip to main content

Toen vorig jaar bijna de hele redactie van Omroep Perspectief vacant raakte, zat de kerkenraad van CGK Nunspeet met de handen in het haar. Maar toen bleek dat Dolf Lok tien jaar radio-ervaring had, was de keuze snel gemaakt. Hij was de man die Omroep Perspectief nieuw leven kon inblazen. ‘Dat wilde ik graag doen en zo werd ik eindredacteur en secretaris.’

Er kwam een compleet vernieuwde studio, een nieuw redactieteam van vijftien man en vijf nieuwe technici. Recent vierde de kerkomroep haar 25-jarig bestaan.

Dolf: “We zijn begonnen met de zondagse uitzending via Radio Nunspeet, eens in de vier weken tussen 9.00 en 12.00 uur. We rouleren met andere kerkomroepen. We draaien gewijde muziek en er is een kerkdienst. In december durfden we het aan om uit te breiden naar de dinsdagavond, ook eens in de vier weken.” Tussen 18.00 en 00.00 uur presenteert de omroep dan programma’s voor jong en oud. “Zo hebben we een hoorspel over een actueel thema binnen een gezin, een verzoekplatenprogramma, een leuk programma voor de kinderen, een meditatie door een van de dominees en een vervolgverhaal. Ook het muziekaanbod is groot: gospelliederen, cantates, samenzang; alles komt voorbij. De meeste programma’s zijn live, maar soms worden ze ook van tevoren opgenomen.”

Dolf is van a tot z betrokken bij de uitzendingen. “Ik ben eindverantwoordelijk. Als dingen niet goed gaan, is het mijn schuld. Niet die van de technici of redacteuren. Zo af en toe presenteer ik ook een programma. Verder ben ik veel achter de schermen bezig, bijvoorbeeld in overleg met redacteuren of met het inwerken van nieuwe presentatoren.”

Omroep Perspectief is niet de enige kerkomroep in Nunspeet, maar Dolf vindt wel dat zijn omroep onderscheidend is. “We hebben een eigen studio en doen alles met onze eigen gemeenteleden. We hebben drie dominees die meditaties verzorgen én we behandelen actuele thematiek. In alle programma’s klinkt de Bijbelse boodschap, zoals we die in onze CGK geloven.

Het is mooi werk en Dolf is dan ook een dankbare eindredacteur. Toch is het voor hem als ervaren radioman soms nog een uitdaging. “Ik heb weleens gezegd: ‘het is een heidense klus om het evangelie via de radio te brengen’. Hoe zorg je ervoor dat het aankomt bij de luisteraars? Dat je hun taal spreekt en je ze raakt? We willen evangeliseren, maar christenen ook toerusten. Gelukkig zijn de reacties die we krijgen positief.”

Dolf is trots op wat het team van Omroep Perspectief allemaal heeft bereikt. “Ik vind het ontzettend mooi om al die verschillende talenten bij elkaar te zien. Van tevoren weet je vaak niet dat iemand die gave heeft. We hebben met z’n allen iets neergezet dat staat! Wel zou ik in de toekomst meer met streamen willen doen, maar wat meer kennis daarover zou handig zijn. Ik kom graag in contact met kerkomroepen van andere CGK’s. Ook van elkaar kun je leren!”

Uitzendingen beluisteren of meer weten over de programma’s? Kijk op www.studiocgknunspeet.nl

Weergaven: 22