Het lijden van de Heere Jezus wordt vaak genoemd. Hij stierf aan het kruis en werd begraven. Maar Hij lag maar drie dagen in Zijn graf en wist dat van tevoren. Ik lijd dagelijks om het gemis van mijn vrouw.
Man, 72 jaar, weduwnaar, kinderen en kleinkinderen
Het verlies van een dierbare is een verdrietige ervaring. Het is de keerzijde van de liefde. Wanneer we ons liefdevol aan elkaar verbonden weten, doet het veel pijn om elkaar los te moeten laten. Dat klinkt ook door in de vraag die hierboven wordt gesteld. Onze broeder ervaart de pijn om het verlies van zijn vrouw zelfs zo intens, dat hij zich afvraagt of hij niet dieper moet lijden dan de Heere Jezus.
Hele leven
Wanneer heeft de Heere Jezus geleden? Veel mensen denken dat dit alleen aan het einde van Zijn aardse leven was. Maar dat is niet juist. Onze Heidelbergse Catechismus wijst erop in Zondag 15 dat Hij ‘de hele tijd van Zijn leven op aarde’ geleden heeft. Het begon al in de kerstnacht. Hij was Gods eniggeboren, geliefde Zoon. En toen werd Hij mens, weliswaar zonder enige zonde. Die overgang was voor Hem, zo zegt de apostel Paulus tegen de gemeente van Korinthe, er een van rijk naar arm.
Maar, en dat lezen we ook in Zondag 15, Hij heeft in het bijzonder aan het einde van Zijn leven geleden. Is dat ook niet wat we in deze lijdenstijd weer overdenken? Zie hoe Hij onschuldig gevangen en veroordeeld wordt. Het loopt uit op de bittere kruisdood.
Toorn
Wat was nu het unieke van Zijn lijden? Er zijn immers vele mensen op aarde die door allerlei oorzaak zwaar moeten lijden, lichamelijk en psychisch. Wat het unieke van Jezus’ lijden uitmaakt, wordt ook in Zondag 15 verwoord. ‘Hij heeft aan lichaam en ziel, zo wordt gezegd, de toorn van God tegen de zonde van het hele mensengeslacht gedragen.’ Wat hield die zonde in? Dat was de zonde van Genesis 3, bestaand uit opstand en ongehoorzaamheid. Daaruit zijn alle andere zonden voortgekomen. God de Vader heeft Zijn rechtvaardige toorn daarover op Hem doen neerkomen. Onvoorstelbaar diep moet dat lijden zijn geweest!
Zoenoffer
Welke betekenis had Zijn lijden? We laten opnieuw Zondag 15 aan het woord. Hij heeft daarmee het enige zoenoffer voor onze zonden gebracht. Hij leed plaatsvervangend. Door Zijn lijden heeft Hij niet alleen de toorn van God over de zonde gedragen, maar ook weggedragen. Hij heeft op die manier genade, gerechtigheid en het eeuwige leven verworven. Wie zich gelovig tot Hem wendt en belijdt van Zijn genade te moeten leven, mag nu weten: ‘Hij heeft ons naar lichaam en ziel van de eeuwige verdoemenis verlost.’
Kracht
Wanneer we erbij stilstaan hoe diep Jezus’ lijden is geweest, zullen we gaan begrijpen dat niemand ooit dieper geleden heeft dan Hij. Maar daar ligt juist ook een bemoediging in. Want hoe diep het lijden ook is dat wij ervaren, Hij weet wat het voor ons betekent. In de brief aan de Hebreeën lezen we dat Hij medelijden kan hebben met onze zwakheden. Dat wil zeggen: Hij geeft kracht om ons lijden te dragen. Laten we dan alles wat we te dragen hebben, in Zijn helpende handen leggen.