Skip to main content
Overig

Reis mee naar onze projecten met Serve & Travel

Geschreven door 4 januari 2019oktober 19th, 2022No Comments3 minuten leestijd

Onder een nieuwe naam (SenT) voor het vertrouwde DJW (Dienstverlening Jongeren Wereldwijd) gaan dit jaar reizen van start voor groepen jongeren en ouderen naar projecten van de CGK. ‘Samen leren en relaties opbouwen met gelovigen wereldwijd, dat zou iedere gemeente moeten doen’, zegt Wilma van Roekel (foto). Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden, is een gezegde. Dus naast een gezin ook een gemeenschap rond het kind. Waarom? Een kind wordt bij de eerste stapjes begeleid door de ouders. Maar als het ouder wordt ook door leerkrachten, sport-, en geloofscoaches. Die gaan ‘begeleid confronteren’. Ze laten de gevolgen van keuzes zien. Van goede en verkeerde. ‘Op de blaren zitten’ is pijnlijk, maar wie herinnert zich al die keren dat je comfortabel op de bank zat? Daar heb je het eigenlijk nooit over. Maar wél over die keer met de blaren …

Waarom diaconale reizen? Hoe gaat dat als onze jongeren 18 jaar of ouder zijn? We leven in een zeer welvarend deel van de wereld en denken soms dat die welvaart normaal is. Het is heilzaam als onze jongeren kunnen zien hoe anders het is in grote delen van de wereld. Dat vormt hun leven. Zeker als ze merken hoe gelovigen elders Jezus Christus als HEER belijden, wát het ook kost. Jongeren uit onze kerken maakten een diaconale reis naar een vluchtelingenkamp. Eén van hen vertelde:  “Je bent daar 24/7 bezig met de liefde van God. De mensen straalden zoveel liefde uit. Ze hebben niets en geven zoveel. God was heel dichtbij, ook bij de groep. De verhalen blijven door mijn hoofd spelen. Ik wil de mensen niet vergeten. Ze hebben een plekje gekregen in mijn hart.” En een ander: “Ik ben door deze reis dichter naar God toe gegroeid. Ook ben ik anders naar mensen gaan kijken, en naar deze wereld. In Nederland hebben we alles. Daar hebben de mensen niets. Het zet je aan het denken. Wat wil ik met mijn leven doen?”

Reisprojecten Al heel wat jaren organiseert SenT reizen naar CGK-projecten van zending en diaconaat –  tot 2018 onder de naam van DJW. Graag willen we niet alleen jongeren, maar ook ouderen ‘begeleid confronteren’ met deze plaatsen van hoop te midden van wanhoop en armoede. We doen dat vanuit een relatie die een gemeente met zo’n project opbouwt. Een bezoek aan het project helpt om die relatie uit te bouwen en vorm te geven. Iets voor uw gemeente? De reiziger via SenT kan kiezen uit maar liefst 15 bestemmingen in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Sinds kort is Wilma van Roekel coördinator, om te vertellen over de mogelijkheden en om de reizen op maat te organiseren. “Er staat een team van vrijwilligers achter de naam SenT, voor informatie en toerusting. We hopen veel verzoeken te ontvangen uit onze kerken!”

Meer informatie www.serve-travel.nl e-mail: wilma@serve-travel.nl telefoon: 06 520 78 203

Weergaven: 11